Nieuws
2020 Meester Goudswaard | Wat weinig mensen weten
Archief
Meester Goudswaard werd in 1932 begraven op Maria Rust. In 1922 bood de Rockanjese burgerij hem, bij zijn vijftigjarig jubileum als onderwijzer, een bank aan. U weet wel, staat in de duinen bij de Eerste Slag. Deze oude bank (door wie werd die ooit gemaakt?) is in 2003 vervangen door een nieuw exemplaar, van Iers hardsteen. Dat gebeurde door steenhouwerij Zederik in Ameide, waar steenhouwer Anne Krikke destijds als bedrijfsleider werkte. Hij regelde de order. De bank werd daadwerkelijk gehakt door beeldhouwer Sander Benjaminse. De herinnering daaraan haalde Benjaminse in 2012 nog even op op zijn facebookpagina. Ook zijn andere werk is intussen 17 jaar ouder... |
|
Goudswaard Leendert 11-12-1853 Monumentale bank-01.jpg
Goudswaard Leendert 11-12-1853 Monumentale bank-03.jpg
Goudswaard standbeeld 5.JPG
Goudswaard standbeeld 2.JPG
Goudswaard standbeeld 4.JPG
Goudswaard standbeeld 1.JPG
Goudswaard standbeeld 3.JPG
Goudswaard standbeeld 6.JPG
Goudswaard Leendert 11-12-1853 Monumentale bank-02.jpg
Goudswaard Leendert Bronzen beeld .JPG
Nog een keer: Meester Goudswaard (1853-1932)
Het standbeeld van Meester Goudswaard (begraven op Maria Rust) is september 2003 neergezet bij de Eerste Slag, bij een nieuwe kopie van de oude Goudswaardbank. Het standbeeld werd gemaakt door Ton Grassens. De nieuwe bank werd gehouwen door Sander Benjaminse.
Nieuwe plek
In 2006 werd het standbeeld vernield. De kunstenaar restaureerde het en daarna (wanneer?) kwam het beeld te staan op het grasveld bij de vijver voor bejaardentehuis Swinshoek, aan de Vestalaan. Daar heeft het een tijdje gestaan (hoelang?), maar het is weggehaald toen de vijver is gedempt (wanneer?). Het stond daar dus al niet meer toen de laatste foto's van Swinshoek werden gemaakt.
Het standbeeld is ergens op een gemeentelijke zolder geparkeerd en kwam weer tevoorschijn ruim na de opening in 2011 van woonzorgcomplex Stuifakkers, in 2012 of later?
Onenigheid
Destijds was er onenigheid over de plaatsing van het beeld aan de Briggemandreef: de commissie 'Vergezichten' zag meer in het abstracte kunstwerk dat nu op het dak van Stuifakkers staat (waar weinig mensen foto's van nemen...). Gelukkig is het standbeeld van Meester Goudswaard behouden en staat het prominent bij de ingang.
Informatie, foto's?
Allemaal vragen en vraagtekens hierboven: veel van de reis van het beeld is niet meer bekend. Is er iemand die de details kan invullen? Heeft iemand nog foto's van Meester Goudswaard toen hij bij Swinshoek stond? Ton, Frans, Arie, Pleun en Lex hebben geen zicht meer op de details. Wie wel? Mail s.v.p. info@mariarust.nl.
P.S. Over een paar maanden verschijnt het oeuvreboek van kunstenaar Ton Grassens (ca. 170 pp., ca. 27 euro). Te bestellen bij de auteur, Simon van Wetten, via s.vanwetten@chello.nl
|