Archief

2020 - e08 | Regio steeds vaker onder vuur:

Archief
2020 - e08 | Regio steeds vaker onder vuur:
                    'We hoorden de V1 aan komen vliegen en wachtten op de klap'


 De ontmanteling van een V1 langs de Schenkelweg in Spijkenisse, op 20 juni 1984. © Streekarchief Voorne-Putten.
 
ONVOLTOOID VERLEDEN In aanloop naar het 75ste bevrijdingsjaar brengt het AD Rotterdams Dagblad tot begin mei de oorlogsjaren op Voorne-Putten in beeld.
Claudia Langendoen 10-04-2020.
 
Het laatste oorlogsjaar werd getekend door toenemende luchtaanvallen. Iets wat de veiligheid er voor bewoners van de eilanden bepaald niet beter op maakte. Geallieerden bombardeerden steden en industriegebieden in Duitsland, maar bestookten ook steeds vaker doelwitten op Nederlandse bodem. In deze regio lag vooral de scheepvaart onder vuur van jachtbommenwerpers, zo is te lezen in het boek Voorne-Putten in oorlogstijd 1939-1945.

De geallieerden hadden het met name voorzien op schepen van de Kriegsmarine in het Haringvliet, maar ook op de haven van Hellevoetsluis en het tramemplacement. Dit leidde vaak tot beschietingen over en weer. Geregeld schoten de bezetters naderende toestellen uit de lucht. Dit was wel hachelijk werk, zo leert de overlevering. Het was vaak moeilijk in te schatten of het een eigen toestel of een geallieerd vliegtuig was. ,,Hoewel de kans dat het een eigen toestel was dat laatste oorlogsjaar zeer gering was'', roepen de auteurs Bob Benschop en Jeroen Rijpsma in herinnering. De rol van de Luftwaffe boven Nederland was het laatste oorlogsjaar immers nagenoeg uitgespeeld.

Eigenlijk liep alles en iedereen gevaar als er al dan niet geallieer­de vliegtui­gen boven de eilanden hingen

Bob Benschop

Stress

,,Eigenlijk liep alles en iedereen gevaar als er al dan niet geallieerde vliegtuigen boven de eilanden en het omringende water hingen. Dat gaf stress. Mensen moesten continu op hun hoede zijn.

Een leerling van de HBS in Brielle verhaalde op 11 december 1944 in zijn dagboek over een geweldig gerommel bij Hellevoetsluis. 'Plotseling bemerkte iemand in de klas buiten een vliegtuig', schreef hij. 'Tot mijn ontsteltenis zag ik een zware bommenwerper, die verschrikkelijk laag en langzaam op school afkwam. Werkmensen gooiden buiten hun gereedschap weg en holden de Jan Matthijssenlaan in. 'Niet bij de ramen, weg, weg!' werd er geroepen in de klas. 't Leek wel een spook, zo langzaam en geruisloos kwam hij dichterbij. Ze schoten geweldig, dat zagen we aan rode wolkjes naast het vliegtuig. De bommenwerper draaide naar Oostvoorne af en we zagen hem niet meer'.

Mijn zus Aas lag verstijfd van angst in bed te luisteren naar wat komen ging. Ze hoorde de V1 aan komen vliegen en wachtte op de klap

Corry Briggeman

 En dan had je ook nog V1's. V1 was de Duitse afkorting voor Vergeltungswaffe I. Het onbemande straalvliegtuig werd door Hitler vanaf 1944 ingezet. In Pernis was een lanceerbasis. Corry Briggeman weet nog hoe in het voorjaar van 1944 een V1 midden in de nacht neerkwam op het land achter hun huis in de polder van Tinte. ,,We sliepen met alle kinderen op zolder. Zelf heb ik het niet gemerkt, maar mijn oudste zus Aas wel. Ze lag verstijfd van angst in bed te luisteren naar wat komen ging. Ze hoorde de V1 aan komen vliegen en wachtte op de klap. Maar die bleef uit. Een vreselijk geluk, want we hadden het als gezin ongetwijfeld niet overleefd.''

Enorme knal

,,De andere ochtend gingen we op onderzoek uit'', vertelt de Tintenaar verder. ,,We vonden de V1, zo'n honderd meter van ons huis. Die avond kwamen Duitse soldaten de bom onschadelijk maken. Wij moesten als gezin - mijn ouders en vijf kinderen, inclusief een baby - voor ons huis gaan staan. De Duitsers zelf gingen veilig achter de metershoge dijk voor ons huis liggen en brachten de bom tot ontploffing. Een enorme knal.''

Ook op andere plekken in de polder stortten V1's neer. Zo verhaalde Wim Verrijp uit Hekelingen in 1980 over V1's die afdwaalden als ze tussen de heftorens van de Spijkenisserbrug langsvlogen. ,,We hoorden dan de motor stotteren en wisten door het geluid al dat het niet goed ging. Met m'n moeder kropen we onder het aanrecht, wachtend op de klap.’’

Een klap die ook in dit geval wel eens uitbleef. Lang niet overal werden niet-ontplofte V1's vervolgens direct onschadelijk gemaakt. In de jaren 80 werden er bijvoorbeeld in Spijkenisse vier verwijderd. Dat waren miljoenen kostende operaties waartoe Spijkenissers massaal hun huis uit moesten of binnen moesten blijven met open ramen en deuren vanwege de explosiedruk.

 Artikel overgenomen uit het AD Rotterdams Dagblad van 10-04-2020

Pagina terug
E A F B G G C D